Harry Potter Experience in Nijmegen

Dit jaar werd op tweede paasdag in Nijmegen voor het eerst een Harry Potter Experience georganiseerd, door een groepje meiden in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Dit evenement was speciaal bedoeld als een event tegen eenzaamheid onder jongeren, maar iedereen was welkom! In dit artikel vertel ik wat er allemaal te doen was en wat mijn ervaring was. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder…

Activiteiten

Tijdens de Harry Potter Experience was er van alles te doen. Zo stond de iconische Ford Anglia er, werden er quizzen gehouden, kon je meedoen aan Quidditch of speciale Harry Potter workshops en waren er hele leuke standjes! De toegang was gratis, maar voor de workshops moest je wel een ticket reserveren. 

Er waren verschillende workshops. Bij de Wingardium Filmosa workshop kon je ervaren hoe de magie in de Harry Potter-films tot stand komt. De Fan Fiction workshop leerde je hoe je zo’n magisch verhaal zelf kunt schrijven. En bij de Fanart workshop kon je leren om zelf magische wezens te tekenen. In de Mythisch College workshop werd uitgelegd waar bepaalde wezens in Harry Potter op gebaseerd zijn en waarom bijvoorbeeld Fluffy, ook wel bekend als Pluisje, betoverd kon worden door muziek. The once that love us, never really leave us was een interactieve workshop, waarin je op een andere manier naar Harry Potter leert kijken. Ook was er de mogelijkheid om Harry Potter met virtual reality te kijken en was er een workshop over een debat tussen J.K. Rowling en Harry Potter. 

Verder kon je met professor McGonagall, in het Nederlands bekend als professor Anderling, op de foto en met een Mandrake plant. Als je deze foto’s door het evenement liet maken kon je de foto gelijk geprint mee krijgen voor 1 euro, dit gold ook voor de Magical Photo Booth.

Ten slotte waren er volop reporters aanwezig, van ondere andere De Gelderlander, Hart van Nederland en het Jeugdjournaal. Duizenden Harry Potter Fans reisden uiteindelijk af naar Nijmegen voor dit leuke event. Ook ik was aanwezig, zodat ik jullie er het een en ander over kan vertellen. 

Mijn ervaring

Ik zou eigenlijk aan twee workshops meedoen. De eerste was de workshop Wingardium Filmosa en de tweede de Fan Fiction workshop. Want wat is nou leuker dan de twee belangrijkste onderdelen die Harry Potter tot stand hebben gebracht, te mogen ervaren? Helaas heb ik door omstandigheden niet meer mee kunnen doen aan de Fan Fiction workshop, dus daar kan ik jullie helaas niets over vertellen. Maar gelukkig kan ik over de Wingardium Filmosa genoeg vertellen!

De workshop Wingardium Filmosa
Om in de films op een bezem te kunnen vliegen of een veer te laten zweven, worden zogenaamde green screens gebruikt. Op deze manier kan je met behulp van camera’s en slimme montage-trucjes objecten door de ruimte laten zweven, op je bezem wegvliegen, of iemand laten schrikken met een onzichtbaarheidsmantel. Bij deze workshop stonden er op verschillende plaatsen van deze green screens, en ook lag er een green screen over een krukje waar dan een bezem op lag. Verder waren er pakken waar je helemaal in kon, zodat je na de montage niet meer zichtbaar was terwijl je bijvoorbeeld met een kopje in je hand liep. Op deze manier lijkt het dus alsof het kopje gewoon door de lucht zweeft. Ook werd er bijvoorbeeld een föhn gebruikt om een pingpong balletje te laten zweven; als je dan je toverstaf erbij hield, was het na de montage net of je deze liet zweven met je toverstaf. 

Ik ben er achter gekomen dat je dit ook erg makkelijk zelf thuis kunt doen. Er zijn namelijk apps beschikbaar om zelf filmpjes, die je met de normale camera functie van je telefoon of tablet filmt terwijl je voor een green screen staat, kan monteren. Green screens hoeven niet duur te zijn, zolang het maar fel groene stof is die glad is. Deze kun je dan bijvoorbeeld strak tegen de muur hangen. Het is wel belangrijk dat de camera waar je mee filmt echt stil staat; hier kun je een statief voor gebruiken. Op deze manier kun je dus je eigen magische filmpjes maken. In zo’n app om je filmpje te bewerken gebruik je meestal twee tot drie lagen. Gebruik je maar één filmpje, dan heb je twee lagen nodig. De onderste laag is de achtergrond waar je jezelf op wilt hebben, en op de bovenste plaats je het originele filmpje voor de green screen. Wanneer je deze twee lagen samenvoegt, heb je dus je magische filmpje! Op deze manier heb ik op het evenement ook een filmpje gemaakt met drie lagen. Hiervoor had ik twee normale filmpjes gemaakt De onderste was weer de achtergrond waar ik mezelf op wilde hebben, de bovenste was het eerste filmpje en de middelste was het tweede filmpje. Het eindresultaat was ten slotte dat ik mezelf in het filmpje dupliceerde. Dit gaf ook echt een gaaf effect. Ook heb ik nog een filmpje gemaakt van dat ik op een bezem aan het vliegen was. En dat ik in plaats van een professor te zien was op het kaartje van een Chocolate Frog. 

Verbeterpunten
Helaas waren er ook een paar dingen op het evenement die me tegenvielen. Het begon al dat je alleen iets op de terrasjes kon drinken, maar deze zaten allemaal zo vol dat je erg lang moest wachten, terwijl het best warm was in de zon. Uiteindelijk had ik de mogelijkheid om in de bibliotheek iets te gaan drinken. Bij het afrekenen moest ik €12.50 betalen en ik gaf €15,00, maar ik kon alleen gepast betalen of pinnen, want ze hadden geen geld terug. Nou had m’n zus gelukkig nog wat kleingeld, waardoor ik kon passen. 

Vervolgens waren er bij de kraampjes ook erg veel mensen en werd je aan de kant geduwd door de volwassenen, die vaak nog beledigd waren als je er iets van zei. Hierdoor kon ik met mijn rolstoel bijna nergens bijkomen om iets te zien, laat staan om iets te kunnen kopen. Van kinderen kun je nog begrijpen dat ze enthousiast zijn en daardoor een rolstoel niet in de gaten hebben, maar nee dit waren de volwassenen. 

Toen wilde ik bij de Magical Photo Booth met m’n zus op de foto en wilde graag twee printjes kopen, dit was dan €2, wat ik wel gepast had…., maar dat moest per se met pin betaald worden. M’n zus heeft haar pas geprobeerd, maar zij heeft een buitenlandse pas omdat ze in in het buitenland woont, dus die werd niet geaccepteerd. Dit was erg jammer. 

Dus voor de mensen van dit evenement: mochten jullie dit als een terugkerend event willen doen, zijn hier wat tips voor verbeterpunten met oog op mensen in een rolstoel, betalingsmogelijkheden en plekken om wat te drinken 😉 Of anders zou het eventueel fijn zijn om duidelijk in de promotie erbij te zetten hoe er betaald kan worden.   

Uiteindelijk heb ik bij een stand in de bieb een handgemaakte Polyjuice Potion kunnen kopen. Dit was eigenlijk ook alleen pinnen, maar omdat ik gepast kon betalen en geen pin mogelijkheid had, mocht ik het contant betalen. Dit was bij de stand van The Flaming Feather Apothecary. Dank jullie wel hiervoor!

Nog even terugkomend op de green screens. Je kunt deze bijvoorbeeld eenvoudig op AliExpress kopen, maar je kunt ook gewoon Polyester stof bij een stoffenwinkel kopen. En de apps kan je via de Google Play Store of via de App Store opzoeken en dan zelf even kijken door te proberen welke je het fijnste vind. Ook is er een ‘echte’ onzichtbaarheidsmantel te koop bij diverse webshops in Nederland; deze kun je vinden door te zoeken naar ‘Invisibility Cloak WOW Stuff’. De mantel is aan één kant de stof, zoals die er ook in de film uitziet en aan de andere kant is het ook een green screen. En deze mantel werkt via een app van ‘Wow Stuff’ zelf. Dit is ook erg leuk om te doen.

Conclusie

Het was al met al een leuk evenement, waar heel veel leuke dingen te doen waren voor Harry Potter fans! Met wat verbeterpunten zou dit evenement nóg leuker zijn.

Geschreven door Samantha Ottevanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *