Magical creatures: de Acromantula en de Basilisk
Iedere maand delen we leuke weetjes over magische wezens uit de wizarding world van Harry Potter. In dit artikel zullen de Acromantula en de Basilisk aan bod komen.
De Acromantula
Als je Harry Potter and the Chamber of Secrets hebt gezien, ken je waarschijnlijk wel Ron zijn grootste nachtmerrie…
De Acromantula is een reuzenspin. Hun poten worden elk tot vijf meter lang. Ze zijn harig, hebben acht ogen en ze kunnen perfect Engels spreken, waardoor het lokken van hun prooi makkelijker wordt. Ze eten namelijk mensen. Ze verlammen hun prooi met gif dat in hun snijtanden zit. Deze fabeldieren komen van oorsprong uit de regenwouden van Zuidoost-Azië. Aragog is dan ook in de zak van een reiziger meegekomen naar Engeland en is zo in de handen van Hagrid terechtgekomen.
Oorspronkelijk werden Acromantula gekweekt als waakdieren. Ze werden ingezet om schatten of woningen te bewaken en omdat ze graag menselijk vlees eten, zijn ze erg gevaarlijk. In 1965 werd er door the Ministry of Magic een wet opgesteld die het verbood om deze dieren nog langer te kweken. In the forbidden forest, naast Hogwarts, woont een van de laatste kolonie van deze soort. Aragog had wel duizenden kinderen, die je ook te zien krijgt in de tweede Harry Potter-film.
De Basilisk
Een andere grote magical creature die te zien is in Harry Potter and the Chamber of Secrets is natuurlijk de basilisk. Dit is een reusachtige slangensoort. Hij is groen van kleur en wel vijftien meter lang. De basilisk heeft twee wapens: zijn vlijmscherpe giftanden en zijn felgele ogen, die als je erin kijkt je onmiddellijk doden. Kijk je in een reflectie van zijn ogen dan versteen je als het ware. Hier is echter wel een tegengif voor dat gemaakt wordt van de mandrake plant.
De basilisk eet, zoals veel andere slangen, zoogdieren en vogels en als er genoeg voedsel is kan deze slang enorm oud worden. Van de eerste basilisk is bekend dat deze 900 jaar oud is geworden. Basilisks zijn een van de gevaarlijkste dieren die er in de tovenaarswereld voorkomen. Ze zijn totaal ontembaar, behalve door tovenaars die ‘parseltongue’ praten. Deze kunnen ze enigszins africhten. Hierdoor is het uitbroeden en kweken van deze gevaarlijke dieren al sinds de middeleeuwen verboden. Een ding waar de basilisk echt niet tegen kan, is het kraaien van een haan. Als hij dit hoort, zal hij sterven.
Spinnen, zoals de acromantula, zijn doodsbang voor dit soort slangen. Zoals in de tweede Harry Potter-film ook te zien is, vluchten alle spinnen richting het bos. Dit is ook waarom Harry en Ron de spinnen volgen en Ron zijn beroemde quote gebruikt:
“Follow the spiders? Why couldn’t we follow the butterflies.”
Geschreven door Chloë – (Instagram: @sunflower_chloe)
Bronnen:
J.K. Rowling, Harry Potter (boekenreeks), 1997-2007
harrypotter.fandom.com