Reis door New York in Fantastic Beasts and Where to Find Them – Deel 2
Het eerste deel van Fantastic Beasts speelt zich voornamelijk af in New York City. Hoewel het meeste van de film in de Warner Bros. Studios in Leavesden, Engeland, is opgenomen, hebben David Yates en zijn team de stad van tevoren bezocht om inspiratie op te doen. Omdat corona de reisplannen nog even verstoort, nemen we je graag digitaal mee naar de plekken die dienst deden als achtergrond in de film. Dit keer gaan we de locaties af die we zagen in de zoektocht naar de fantastic beasts.
Central Park, Gapstow bridge en de Central Park Menagerie
We beginnen bij misschien wel de meest bekende plek uit deze lijst. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, ligt Central Park ongeveer in het midden van Manhattan. Het park bestaat al sinds 1858 en trekt jaarlijks zo’n 43 miljoen bezoekers. Het is overigens slechts het op-vier-na-grootste park in de stad!
We zien Newton Scamander en Jacob Kowalski het park binnenkomen via de Gapstow brug, in het zuidoosten van het park. Deze brug is erg geliefd voor zijn pittoreske uiterlijk en zijn uitzicht op de New York skyline en het Plaza Hotel aan de ene kant en het mooie uitzicht over het park aan de andere.
In 1864 opende in East Side ook een menagerie – een voorloper van een dierentuin met een verzameling wilde en exotische dieren die in gevangenschap worden gehouden. Dit is dan ook waar de Erumpent haar toevlucht had gezocht. Pas met de modernisering in 1934 werd deze plek de echte, zij het kleine, dierentuin zoals hij vandaag de dag nog bekend staat.
The Blind Pig
De woorden ‘Blind Pig’ zijn een oud-Amerikaanse aanduiding voor wat ook wel speakeasy wordt genoemd; een plek waar illegaal alcoholische drank wordt verkocht, veel gezien tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren 20 van de vorige eeuw. Deze specifieke speakeasy van Gnarlak de Kobold lijkt vergelijkbaar met 124 Old Rabbit Club, gelegen te Greenwich Village. Deze ondergrondse bar kun je vanaf de straat nauwelijks zien liggen maar heeft eenzelfde gezellige, jazzy sfeer wanneer je de deur eenmaal gevonden hebt.
Fifth Avenue, Macy’s en Ginzberg Delaunay
Gnarlak heeft het over iets onzichtbaars “rondom Fifth Avenue”. Deze straat loopt onder andere langs Central Park en het Empire State Building. Het stuk langs Central Park heet ook wel Millionaire’s Row. Verder geeft Gnarlak de tip om Macy’s warenhuis eens te gaan bekijken. Het warenhuisketen Macy’s bestaat al meer dan 160 jaar, omvat ondertussen meer dan 540 winkels en is daarmee een wereldbekend fenomeen. Het filiaal in Manhattan ligt al sinds 1902 aan Herald Square, een gigantisch, commercieel kruispunt, op 6th Avenue.
In de film komen we overigens nooit bij het warenhuis aan. In plaats daarvan eindigen we bij Ginzberg Delaunay, waar we niet alleen Dougal de Demiguise vinden, maar ook de choranaptyxische occamy. Dit dreuzel warenhuis is helaas niet te bezoeken, maar de scènes zijn opgenomen in de stationshal van het Cunard gebouw in Liverpool.
Diamond District
Waar anders zou je een Niffler terugvinden dan op een plek dat alleen al aanhoort alsof het vol shinies zou zijn? Dit stadsblok strekt zich uit van Fifth tot Sixth Avenue, langs 47th Street. Het stukje van 47th wordt ook wel Diamond Jewelry Way genoemd. De paar duizenden bedrijfjes die is het district zijn gevestigd zouden gemiddeld zo’n 400 miljoen dollar per dag verhandelen! Overigens was in de jaren 20 van de vorige eeuw nog maar net de beweging richting dit stadsblok begonnen. Hiervoor zaten de diamant dealers voornamelijk rondom Maiden Lane, maar verhuisden wegens een drastische huurverhoging daar.
MetLife toren
Onze laatste stop, wederom vlakbij Fifth Avenue, is de MetLife toren, welke we een paar keer zien als herkenningspunt in de skyline-shots. Met zijn 210 meter en 50 verdiepingen was deze toren van 1909 tot 1913 het hoogste gebouw in de wereld, waarna het Woolworth (dat we in het vorige artikel hebben bezocht) deze titel overnam. De toren was een toevoeging en de al bestaande ‘oostvleugel’ die samen met de toren een heel stadsblok in beslag neemt. De toren en het ‘noordgebouw’ aan de andere kant van 24th Street vormen samen het hoofdkantoor van Metropolitan Life Insurance Company, oftewel MetLife. Zowel de toren als het noordgebouw zijn officieel geregistreerde herkenningspunten (landmarks).
In een volgend artikel nemen we jullie alweer voor de laatste keer mee door New York. We zullen dan de wat meer persoonlijke plekken van de bekende personages langs gaan.
Geschreven door Norah S.