WandaVision – Spoilervrij

Op 15 januari was het eindelijk zo ver. Na een Marvel-loos jaar was daar WandaVision. Dit was niet alleen de eerste release in MCUs phase four, maar het was ook de eerste TV-serie van Marvel Studios. Andere Marvel-series zoals Agents of Shield, de Netflix-shows van the Defenders, en zelfs Agent Carter werden gemaakt onder de Marvel Television banner en behoren daarom niet helemaal tot de harde MCU kern. 

Het bioscoopgevoel op de bank

Voor wie hun geheugen even opgefrist wilde hebben, stond op Disney+ ‘Legends’ klaar; een soort ‘previously on MCU’ voor de belangrijke karakters. Ik ben al sinds Age of Ultron gigantisch Wanda-fan, en haar aflevering heb ik al zeker zes keer bekeken maar iedere keer weer raakt het me. De montage is, vooral op het einde, immens sterk. Deze afleveringen zijn dus ook zeker de moeite waard om te kijken!

Ken je dat aanzwellende gevoel van verwachting? Dat samen met nog een golf van andere emoties overspoelden mij in ieder geval, helemaal na Coronajaar 2020. Op de bank, laptop full-screen en geluid lekker hard. Het MCU-thema in mijn oren en het logo op mijn netvlies. WandaVision kon eindelijk beginnen!

Fluff, sitcom, maar toch ook niet

Om dit stuk zo goed mogelijk spoilervrij te houden, zal ik niet diep op de inhoud ingaan. De serie draait om Wanda Maximoff en Vision die als pasgetrouwd stel in Westview gaan wonen en dan als ‘enhanced’ en android tegen allerlei problemen aanlopen. Van dinertjes met de baas en erbij willen horen tot opdringerige buren en een talentenjacht; het loopt allemaal natuurlijk niet van een leien dakje, en dat wordt in sitcom-stijl gepresenteerd.

Je merkt overigens vanaf de eerste aflevering al dat wat je te zien krijgt niet het grote geheel is, maar dat er nog iets anders aan de hand is. Gaandeweg verschuift de focus van de serie meer richting die grote, rode draad. Het doet wat denken aan hoe phase 1 tot 3 waren opgebouwd, met een focus op enkele personages, maar met de infinity stones als thema door de films heen. De overgang tussen de in-sitcom wereld en die erbuiten in WandaVision is heel mooi en vloeiend gevisualiseerd en stoort naar mijn mening totaal niet.

Ik ben zelf nooit groot fan geweest van sitcoms en herkende dan ook niet veel van de tribute die ze aan het genre hebben gegeven, maar dat maakte de serie er voor mij zeker niet minder leuk om! De afwisseling tussen die sitcoms en de grote verhaallijn zelf was goed gebalanceerd, waardoor het zelfs het sitcom-zware gedeelte in het begin niet verveelde. Daarbij is het voor een fanfiction-lezer echt smullen om naast de Marvel-actie ook eindelijk fluff op het (kleine) doek te zien. 

Details, callbacks en te veel verwachtingen

De serie heeft dus voor ieder wat wils, helemaal als je Wanda of Vision fan bent. Maar het meest fantastische aan WandaVision waren toch echt alle perfect geplaatste details en call-backs. Oneliners, goed geplaatste items of woorden, de intro, zelfs de ‘reclame’ tussendoor; alles wat je ziet is met overduidelijke zorgvuldigheid gekozen. 

Ik zal eerlijk zijn en toegeven dat ik waarschijnlijk nog niet eens de helft zelf heb gevonden, met genoeg YouTube kanalen met een breakdown per aflevering was dat ook niet nodig. Let wel op; velen houden van speculeren en hoewel ik dat zelf ook heerlijk vind, kan dit zorgen voor onrealistische en dus onvoldane verwachtingen. De meeste ontevreden reviews stammen voort uit complottheorieën die zeker leuk waren geweest, maar zelfs Marvel kan niet aan álle wensen van álle fans voldoen.

Twijfel je dus nog of je WandaVision moet kijken? Ik zeg doen! Laat je vooral niet tegenhouden door het sitcom-jasje, want dat speelt uiteindelijk geen overgrote rol. Geef je ogen en oren maar goed de kost en schroom ook niet om even tien seconden terug te spoelen, want hoorde je dat nu goed? Kreeg je de filmtitel van Westviews bioscoop niet helemaal mee? Wat was dat in de achtergrond? Net zoals je in Harry Potter na tien keer lezen nog steeds nieuwe details tegenkomt, zo geldt dat zeker ook voor WandaVision! Kijken, kijken en nog eens kijken dus!

 

Geschreven door Norah S.

Bron:
Disney+

Mocht je op zoek zijn naar een WandaVision episode breakdown, mijn favo’s zijn ScreenRant en New Rockstars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *