Magical creatures: de weerwolf en de hippogrief

Iedere maand delen we leuke weetjes over magische wezens uit de wizarding world van Harry Potter. In dit artikel zullen de weerwolf en de hippogrief aan bod komen. 

De weerwolf

Een weerwolf is een mens die als de volle maan op zijn hoogst staat, verandert in een wolf. Weerwolven komen in enorm veel boeken, films en verhalen voor. Ze zijn een van de bekendste mythische wezens, samen met vampieren, hun natuurlijke vijanden. 

In de wizarding world is het zo dat muggles eigenlijk vrijwel nooit een weerwolf worden; tovenaars of heksen daarentegen wel. Zij zijn veel gevoeliger hiervoor. Je wordt een weerwolf door een infectie genaamd ‘lycanthrope’. Wanneer een tovenaar gebeten wordt door een andere weerwolf, zal deze infectie zich spreiden. Het is fataal, behalve als je een mix van gepoederd zilver en hopmarjolein op de verse wond doet. Echter, als je dit doet, word je zelf tijdens elke volle maan ook een weerwolf. Als een tovenaar of heks een weerwolf wordt, dan denkt hij of zij eigenlijk alleen maar aan alles vermoorden wat op zijn pad komt. Maar hier is een speciale potion voor, genaamd ‘the wolfsbane potion’ die ervoor zorgt dat de tovenaar zijn eigen gedachten houdt terwijl hij in weerwolfvorm is. Tovenaars en heksen herinneren zich wel alles wat hij of zij gedaan heeft in weerwolfvorm. 

In Harry Potter and the Prisoner of Azkaban maken we kennis met een van deze weerwolven, namelijk professor Remus Lupin. Een leuk feitje over zijn naam: Lupin is afgeleid van het latijnse woord Lupus. De latijnse naam voor wolf is canis lupus. Ondanks dat Remus als een mens echt een van de aardigste personen is die je kunt tegenkomen, wordt hij door de maatschappij gezien als een gevaar, omdat hij een weerwolf is. 

Nog een bekende weerwolf uit de wizarding world is Fenrir Greyback. Hij is echter een goed voorbeeld van een slecht mens; hij wilt zoveel mogelijk mensen bijten en infecteren, zodat hij de tovenaars kan overmeesteren met een weerwolfleger. Hij werkt samen met Voldemort. Zijn specialiteit is het bijten van kinderen en ze dan meenemen en hun laten opgroeien als tovenaar hatende weerwolven.

Fenrir is degene die ervoor heeft gezorgd dat Remus in een weerwolf is veranderd. Remus’ vader heeft de weerwolven beledigd door te zeggen dat ze niks anders verdienen dan de dood. Het bijten van Remus was Fenrirs wraak. Ook heeft Fenrir ervoor gezorgd dat Bill Weasley zijn littekens heeft en in Harry Potter and the Deathly Hallows zie je dat hij Lavender Brown bijt, maar hij wordt later verslagen door Ron en Neville. 

De hippogrief

De hippogrief is een van mijn persoonlijke favorieten. Dit wezen is nogal een aparte verschijning. Dit komt omdat hij de voorpoten, vleugels en kop heeft van een grote adelaar en de achterpoten, staart en het lichaam van een paard. Hij lijkt erg op de griffioen, maar in plaats van het paard heeft hij de onderdelen van een leeuw. Het fokken van de hippogrief is een populaire hobby in de wizarding world. De bekendste fokster was de moeder van Newt Scamander. 

Een hippogrief kan erg gevaarlijk zijn voor ze tam zijn gemaakt, wat alleen aan te raden is voor een tovenaar of heks die weet wat hij doet. Ze eten insecten, vogels en kleine zoogdieren, zoals fretten. Het is echter erg moeilijk om dit soort dier te fokken, want ze leggen maar één, heel fragiel, ei. 

In Harry Potter and the Prisoner of Azkaban leert Hagrid ons dat deze wezens extreem trots zijn en dat je ze met respect moet behandelen. Hier ontmoeten we ook de bekendste hippogrief, namelijk Buckbeak. Je ziet dat als je zijn respect hebt terugverdiend het enorm loyale en beschermende wezens zijn. Later in de film wordt hij gered door Harry, Hermione en Ron, omdat hij onrechtmatig gedood moest worden voor het ‘aanvallen’ van Draco. Hierna wordt hij gebruikt om Sirius Black te bevrijden en blijft hij bij hem tot Sirius doodgaat. Hierna werd hij van Harry. Dit stond namelijk in Sirius’ testament, maar hij mocht bij Hagrid wonen. Buckbeak heeft Harry meerdere malen beschermd en geholpen uit benarde situaties, wat ook weer bewijst hoe enorm loyaal deze wezens zijn.  

 

Geschreven door Chloë – (Instagram: @sunflower_chloe)

Bronnen:
J.K. Rowling, Harry Potter (boekenreeks), 1997-2007

harrypotter.fandom.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *