DIY: Sorteerhoed kaars

Een leuk idee om iemand cadeau te geven of gewoon om voor jezelf te maken: een Sorteerhoed kaars! Op het eerste gezicht lijkt het een normale witte kaars, in een leuk bewerkt blikje. Maar wanneer je de kaars aansteekt komt er na verloop van tijd één van de vier afdelingskleuren tevoorschijn. De kaars die ik gemaakt heb, is in de kleur van de afdeling waar ik in zit, namelijk Gryffindor. Maar je kunt hem ook maken voor iemand in zijn of haar afdelingskleur.

Benodigdheden

Wat heb je nodig?
– Wax (of een gewone witte kaars van de Action die je klein maakt en smelt)
– Kaarsenlont
– Pigment
– Geurolie
– Lege waxinelichtcupjes
– Blikje of potje
– Dikke naald
– 2 pannen (een grotere en een kleinere die in de grotere kan worden gezet)
– Spatel
– Keukenrol
En veel geduld!

Stappen

1. Als eerst heb ik het lont met een stukje dubbelzijdige tape vastgezet in het blikje. Om de wax of kaars te smelten, zet je een pan die tot de helft gevuld is met water op het fornuis, en daar zet je een kleinere pan in waar je de wax of kaars in doet zodat je deze kan laten smelten. Ik heb eerst een klein beetje wax gesmolten zodat ik een dun laagje in het blikje kon gieten. Terwijl dit aan het stollen was, ben ik opnieuw wax gaan smelten.

2. Wanneer de wax geheel vloeibaar is voeg je hier de gewenste kleur pigment aan toe. De hoeveelheid pigment is naar eigen inzicht.

3. Wanneer je dit goed hebt gemengd met de wax voeg je er wat druppels geurolie naar keuze in. Hoe meer druppels hoe sterker de geur. Ook dit meng je met de spatel er even goed doorheen.

4. Als je dit klaar hebt giet je de gekleurde wax in de waxinelichtcupjes. Afhankelijk van hoe groot je potje of blikje is, kan je er meerdere vullen.
Ik had er zelf twee gevuld, maar achteraf gezien had ik ze te vol gedaan, waardoor naderhand met de witte wax het blikje te vol was waardoor ik bijna geen lont meer over had. Ik heb ze ongeveer een dag laten staan voor ik ermee verder ging.

5. Nadat ik de blokjes wax uit de cupjes had gehaald heb ik er met een dikke naald een gat doorheen geprikt. Zorg wel dat je iets van keukenrol of een krant eronder hebt liggen, want het kan zijn dat er nog wat dunne pigment uit de kaars komt. Wanneer dit klaar was heb ik de blokjes gekleurde wax over het lont gezet zodat wanneer de kaars bij de gekleurde wax komt deze ook gewoon mee op brand en dan komt er ook een lekkere geur vrij.

6. Als laatste heb ik weer gewoon witte wax gesmolten, om hier het blikje mee op te vullen. Wanneer de kaars stolt, komt er vaak een kuil in de kaars, dus dan moet je de dag erna nog een beetje wax smelten om de kaars netjes af te werken. Als de kaars helemaal klaar is en goed gestold is, kun je een leuke sticker maken om er op te plakken, zodat je kaars helemaal mooi afgewerkt is.

Ik heb hieronder voor jullie een aantal voorbeelden om labels te maken:


Tip om de pan kaarsvet vrij te krijgen: laat ’m nog even goed smelten in de pan met water op het fornuis, dan kan je hem daarna met keukenrol goed schoon maken. Wanneer de pan nagenoeg schoon is, kun je ’m gewoon met de afwas nog even afwassen.

Veel plezier met deze makkelijke en leuke DIY!

Geschreven door Samantha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *