Magical creatures: de huiself en feniks

Iedere maand delen we leuke weetjes over magische wezens uit de wizarding world van Harry Potter. In dit artikel zullen de huiself en de feniks aan bod komen.

De Huiself

Iedereen weet natuurlijk wie Dobby is, de kleine elf die ineens tevoorschijn kwam in Harry’s kamer in Harry Potter and the Chamber of Secrets. Huiselfen zijn intens loyaal en gebonden aan degene die hen wordt toegewezen als baas. Ze moeten alles doen wat er van ze gevraagd wordt, anders worden ze gestraft of moeten ze zichzelf straffen. Je kunt huiselfen meestal vinden in oude tovenaarsfamilies die in mansions leven, zoals the Malfoys. Om vrij te worden gelaten moet de baas van een huiself deze een kledingstuk geven. Gebeurt dit niet, dan moeten ze hun baas dienen tot de dood. Aan het einde van the Chamber of Secrets zie je dat Harry Dobby bevrijdt van Lucius Malfoy door hem een sok te geven.

Huiselfen hebben een eigen soort magie. Ze gebruiken geen toverstokken, zoals heksen en tovenaars, maar ondanks dat ze zo klein zijn, zijn ze verrassend krachtig. Ze kunnen verschijnselen op plekken waar heksen en tovenaars dat niet kunnen. Buiten het feit dat huiselfen housekeepers zijn, zijn ze ook heel erg beschermend over degene waar ze hun leven aan toewijden, al beschermen ze niet altijd op een veilige manier. Kijk maar in the Chamber of Secrets, waarin Dobby Harry bijna vermoordt tijdens een zwerkbalmatch, omdat hij de Bludger betoverd heeft.

De hoogste wet van de huiselfen is dat ze nooit, maar dan ook nooit een bevel van hun baas mogen weigeren, ook al willen ze dit wel. Huiselfen geloven dat als ze een bevel weigeren er iets ergs gaat gebeuren. Ze worden dan ook echt niet goed behandeld en worden door the Ministry of Magic en oude families gezien als werkers zonder gevoelens en emoties. Dit is natuurlijk heel erg gemeen en daarom wil Hermione een stichting oprichten waarmee huiselfen meer rechten krijgen. Ze noemt deze stichting SPEW (society for the promotion of elfish welfare), maar dit ging niet helemaal zoals gepland, want niemand wilde bij de stichting. Door de hele Harry Potter-serie heen zie je Dobby geregeld terug en niet te vergeten, Kreacher natuurlijk, al was deze huiself een stuk minder aardig dan Dobby.

De feniks

In The chamber of secrets worden we voorgesteld aan Fawkes, de feniks van Albus Dumbledore. Fawkes is een prachtige grote goud-, rood- en oranjekleurige vogel. De feniks is een heel speciale soort vogel. Ze zijn enorm sterk, hun tranen hebben helende krachten en ze zijn erg loyale huisdieren. Feniksen wonen normaal gesproken in de bergen. Ze zijn heel erg rustige vogels en zullen niet snel vechten. Ze zijn herbivoor, wat betekent dat ze alleen maar plantaardig voedsel eten.

Een feniks staat voor het herrijzen uit de as, oftewel als je in een dieptepunt zit, je weer sterk opstaat. Ze staan er namelijk om bekend dat als ze verbranden tot as, er weer een jonge feniks uit de as geboren wordt en dat blijft zo eeuwig doorgaan. De eerste keer dat we Fawkes zien, zien we hem ook op zijn Burning day. Hij ziet er dan een beetje uit als een half geplukte kalkoen. Als hij verbrandt zie je erna een jonge vogel uit de as komen. In een paar dagen is hij weer gegroeid tot dezelfde mooie vogel. Door deze speciale krachten leeft een feniks voor altijd.

Er gaat ook een legende in de familie van de Dumbledore’s dat er een feniks tevoorschijn komt bij een Dumbledore in nood. De patronus van professor Albus Dumbledore is dan ook een feniks en zijn speciale krachten hebben ook te maken met vuur. In the Chamber of Secrets krijgen we ook te zien hoe loyaal deze vogels zijn voor mensen die een goed hart hebben. Fawkes schiet Harry namelijk te hulp bij de basilisk, heelt Harry’s wonden met zijn tranen en helpt hem en zijn vrienden daarna uit de geheime kamer te komen.

 

Geschreven door Chloë – (Instagram: @sunflower_chloe)

Bronnen:
J.K. Rowling, Harry Potter (boekenreeks), 1997-2007

harrypotter.fandom.com

⚡Volg ons op Facebook en YouTube voor het laatste Harry Potter nieuws, geruchten, weetjes, theorieën, quizzen, en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *