Magical creatures: geesten en Fluffy de driekoppige hond

Iedere maand delen we leuke weetjes over magische wezens uit de wizarding world van Harry Potter. In dit artikel worden deze week speciaal voor Halloween de geesten en Fluffy, de driekoppige hond, besproken.

Geesten

Een geest is een ziel die ronddwaalt zonder lichaam. Ooit waren deze geesten heksen of tovenaars. De reden waarom geesten ronddwalen op bepaalde plekken, zoals bijvoorbeeld op Hogwarts, is omdat ze of bang zijn voor de dood, of ze hebben een hele sterke connectie met de plek waar ze ronddwalen.

Ze hebben geen fysieke impact. Ze kunnen je dus niet aanraken of betoveren. Wel zijn ze zelf gevoelig voor spreuken en kun je ze ook gewoon zien. Ze kunnen zelfs verliefd worden op levende tovenaars, kijk maar naar moaning Myrtle: zij is tot over haar geesten-oren verliefd op Harry.

Ze lijken gewoon op mensen, maar dan grijs en doorzichtig. Ze kunnen door massieve objecten gaan zonder zichzelf pijn te doen, zoals muren, bomen en zelfs levende tovenaars. Geesten kunnen de omgevingstemperatuur flink laten zakken. Als je bij een geest in de buurt bent, wordt het erg koud en kan het soms zelfs gaan waaien. Wat een geest ook kan, is in een blauwe bal van vlammen veranderen. Dit zie je in Harry Potter and the Deathly Hallows als Harry om hulp vraagt aan Helena Ravenclaw.

Een andere bekende geest uit de Harry Potter-wereld is Nearly Headless Nick. Hij laat tot ieders verbazing ook zien hoe hij aan de naam komt, door zijn hoofd op te tillen terwijl ze aan het eten zijn.

Nog een leuk weetje over geesten is dat muggles deze niet kunnen worden of zien; alleen heksen en tovenaars kunnen dit.

 

Fluffy de driekoppige hond

Iedereen die Harry Potter and the Philosopher’s Stone heeft gezien of gelezen weet wel wie Fluffy is. Deze hond zul je niet snel vergeten met zijn drie gevaarlijk uitziende hoofden. Fluffy is de hond van Hagrid. Zoals we allemaal wel weten, ziet Hagrid geen gevaar in dieren, zelfs niet als ze drie hoofden hebben. Hagrid laat weten dat hij Fluffy gekocht heeft van een Greek chappie in een pub en hem daarna zelf heeft opgevoed. Fluffy is gebaseerd op de hellhounds uit de Griekse mythologie. De bekendste hellhound is Cerberus, de hond van de duivel.

Fluffy had een hele belangrijke taak in het eerste boek, namelijk de Philosopher’s Stone bewaken. Hiervoor heeft Hagrid hem uitgeleend aan Professor Dumbledore in het schooljaar 1991-1992. Ze hebben Fluffy ondergebracht in een kamertje op de derde verdieping, en zoals duidelijk wordt gemaakt door Dumbledore is de derde verdieping ten strengste verboden voor iedereen die geen verschrikkelijke dood wil sterven. Maar Harry, Ron en Hermione zouden zichzelf niet zijn als ze dit niet toch gebeurt. Op de vlucht voor Argus Filch, de toezichthouder van het kasteel, rennen ze de derde verdieping op, het kamertje van Fluffy in. Ze komen er gelukkig heel van af en Hagrid vertelt ze erna dat Fluffy van hem is.

Fluffy heeft echter ook een zwakte. Hij kan het namelijk niet laten om in slaap te vallen als er muziek wordt gespeeld en dan voornamelijk de muziek van een harp, maar de enigen die dit wisten waren Hagrid en Dumbledore. Later wisten ook Harry, Ron en Hermione het, omdat Hagrid zich (weer eens) versproken had.

Nadat de Philosopher’s Stone was vernietigd in 1992 heeft Hagrid Fluffy losgelaten in het verboden bos, waar hij veel vrijheid heeft en zichzelf kan zijn.

 

Geschreven door Chloë – (Instagram: @sunflower_chloe)

Bronnen:
J.K. Rowling, Harry Potter (boekenreeks), 1997-2007

harrypotter.fandom.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *