Halloween op Hogwarts

 

Allerheiligenavond, beter bekend als Halloween, is een feest dat op 31 oktober wordt gevierd door zowel dreuzels als de Wizarding World. Deze feestdag vindt zijn oorsprong in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, en is van daaruit in eerste instantie ook naar de Verenigde Staten en Canada verspreid, alvorens zich over de rest van de wereld te verspreiden.

Volgens de Keltische kalender begint het jaar op 1 november, wat Halloween dus tot een soort ‘oudejaarsavond’ maakt. Men geloofde dat tijdens dit Keltische Nieuwjaar, of Samhain (uitgesproken als Saun, het Ierse woord voor de maand november), de geesten van alle mensen die het afgelopen jaar waren gestorven terug probeerden te komen om een lichaam te krijgen voor het aankomende jaar. Om deze boze geesten af te weren, droegen de Kelten maskers.

De huidige traditie van Trick or Treat is een hoogstwaarschijnlijk een samenvoeging van Samhain, het Romeinse oogstfeest en de viering van het Christelijke Allerzielen. Voor Trick or Treat verkleden kinderen zich en gaan ze langs de deuren. Ze kloppen of bellen aan om degene die openmaakt een keuze te geven: een plagerijtje (trick) of iets lekkers (treat). De Nederlandse en Belgische viering van Sint Maarten (11 november) lijkt hier veel op, al wordt deze dag steeds minder gevierd naarmate dat Halloween steeds meer gevierd wordt.

Op Hogwarts wordt Halloween ook flink gevierd. De Great Hall wordt aangekleed met onder andere gigantische pompoenen en levende vleermuizen, en het wordt gevierd met een uitgebreid feestmaal en genoeg snoep. Studenten kijken ieder jaar weer uit naar dit feest, mede omdat er ook vaak voor bijzondere entertainment werd gezorgd.

In de Wizarding World is 31 oktober sowieso een belangrijke en veelbewogen datum. Het is de sterfdag van Heer Hendrik van Malkontent tot Maling die in 1492 op deze dag is onthoofd. In 1994 werden hier de kandidaten voor het (voorlopig) laatste toverschooltoernooi gekozen. In 1981 is het de dag waarop Voldemort James en Lily Potter vermoordde en dat ook bij hun zoon Harry probeerde, wat leidde tot het einde van de Eerste Tovenaarsoorlog.

Het is dus een dag met een rijke geschiedenis die zich heeft verspreid over de hele wereld, zowel onder magiërs als onder dreuzels. En of je nu zelf eropuit trekt voor snoep of een feest, of je je nu verkleed of niet, of je houdt van een eng verhaal of film, Halloween is gevarieerd genoeg om voor ieder wel iets leuks te bieden. En anders is het gewoon een goede reden om jezelf eens extra te verwennen met je lievelings-lekkernij.

 

Geschreven door Norah S.

Bronnen:
harrypotter.fandom.com
wikipedia.org/wiki/Halloween

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *