J.K. Rowling heeft zich laten inspireren door Schotland

J.K. Rowling is niet zomaar uit het niets op haar verhalen gekomen. Ze is voor een groot deel geïnspireerd door reizen door de prachtige wereld. Het verhaal van Harry Potter bestaat nu al 25 jaar. Voor velen is dit een groot onderdeel van hun jeugd, maar hoe is het eigenlijk ontstaan?

Rowling groeide vanaf haar negende op in het dorpje Tutshill in Zuid-Wales. Ze wilde al een tijdje schrijfster worden en begon op haar zesde verhalen te schrijven. Haar eerste boek heette ‘Konijn’. 

Eerste ontmoeting tot het eerste boek

Het ontstond in 1990 tijdens een treinreis van Londen naar Manchester. Toen kreeg Rowling het eerste idee voor Harry Potter. Ze had net geen pen en papier bij zich, dus ze moest het onthouden tot ze bij haar vriend was in Manchester. Maar ze kon haar fantasie helemaal loslaten, dat zal een avontuurlijke reis geweest zijn.

Kort daarna verhuisde ze naar Manchester en ging daar een tijdje werken voor de Kamer van Koophandel, en ze kreeg een baantje aan de Universiteit van Manchester. Dit was niet helemaal haar visie om langer zo door te gaan en daarom ging ze er even helemaal tussenuit. Tijdens haar studie is ze ook hulpdocent Frans geweest, op haar 26e pakte ze het weer op in Portugal om als docent Engels te geven. Na een half jaar leerde ze daar haar aanstaande echtgenoot kennen en kregen ze samen twee kinderen. Ook had ze de eerste drie hoofdstukken van ‘Harry Potter en De steen der Wijzen’ af. Ze kon het geluk niet vasthouden, want haar toenmalige man vroeg een scheiding aan en ze werd ontslagen als docent.

Ze vertrok met haar dochter uit Portugal en ging naar Edinburgh. Ze belandde toen in een kleine flat. Daar leefde ze een jaar van een bijstandsuitkering om na het behalen van haar Postuniversitair Leraar Certificaat les te gaan geven. Rowling schreef verder in een café. Toen ze het eerste Harry Potter boek af had, ging ze ermee naar een literair agent en een uitgever. Die zagen er niets in en stuurde het terug. Een tweede agent zag er wel wat in. Een jaar later kreeg ze uiteindelijk een contract bij een uitgever, en in 1997 kwam het eerste Harry Potter boek uit.

Een leuk feitje is nog, dat Rowling op de basisschool een aantal leraren had die invloed hebben gehad op het personage van Snape. Daarna ging ze naar de middelbare school Wyedean Comprehensive, waar ze Sean Harris ontmoette, die haar beste vriend werd. Ron Weasley heeft veel weg van deze Sean.

Het succes werd verfilmd

De Harry Potter boeken werden zo populair dat Rowling uiteindelijk geen les meer hoefde te geven, en fulltime kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan een miljoen Harry Potter boeken verkocht, zijn ze in meer dan 28 talen vertaald en de films zijn natuurlijk ook erg populair! Dankzij Harry Potter is Rowling de best verdienende vrouw van Engeland.

In de Harry Potter films zie je duidelijk dat Edinburgh hierin terugkomt, niet alleen de uitstraling, maar ook de namen. Zo komt bijvoorbeeld Tom Riddle van een bestaand persoon af. Hij heette Thomas Riddell, zijn graf is te vinden in de beruchte begraafplaats ‘Greyfriars Kirkyard’ in Edinburgh. Rowling was daar zelf ook regelmatig te vinden, en schreef er weleens aan de Harry Potter boeken. De Schotse stad lijkt verder ook op de Harry Potter wereld.

Door haar jaren heen is zo het perfecte verhaal ontstaan…

 

Geschreven door Cynthia

Bron: https://www.kunstbus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *