Stokkenleer

Iedere heks en tovenaar is er nauw mee verbonden, maar velen weten niet veel over de achtergrond van hun dierbare item; hun toverstok. Misschien heeft de toverstokmaker hen wel verteld over de eigenschappen van hun stok, maar wat betekent het nu precies?

Iedere toverstok is uniek – er kan immers maar één stok gemaakt worden van dat stuk hout en de kern. Die twee eigenschappen vormen dat ook de basis van de personaliteit van de stok. Verder zijn lengte en flexibiliteit ook belangrijke componenten die het temperament van een toverstok meebepalen.

Houtsoort

Het hout van een toverstok komt altijd van een boom die hiervoor geschikt is bevonden. Het hout moet ofwel zelf magisch zijn of in staat zijn de kracht van magie te doorstaan. Hierdoor zijn er maar weinig bomen ook echt geschikt en deze zijn vaak ook lastig te herkennen. De aanwezigheid van boomtrullen in een boom is een goede indicator, aangezien zij zich alleen in bomen met aanleg tot magie vestigen.

Iedere houtsoort heeft zijn eigen karaktertrekjes, zo staan stokken gemaakt van hulst erom bekend dat zij defensief erg sterk zijn en en vooral tovenaars kiezen die een quest vol gevaar voor zich hebben liggen. Wijnstokstokken zijn daarentegen extreem gevoelig – tot het punt dat ze hun eigenaar soms al kiezen wanneer deze dezelfde ruimte binnenkomt – en zijn vooral geschikt voor zij die graag voorbij het alledaagse kijken. Iedere houtsoort heeft zo zijn sterke en zwakke punten en met meer dan 45 soorten hout waarvan sowieso al bekend is dat ze zich graag lenen voor toverstokken, is er voor iedere heks of tovenaar wel een geschikte match te vinden.

Kern

Wat betreft de kernen van toverstokken, zijn er veel verschillende meningen over welke soorten materialen geschikt zijn. In theorie zijn er veel materialen geschikt, zolang deze maar in een toverstok te plaatsen zijn en iets van magie bevatten, maar wereldberoemde toverstokkenmaker Ollivander is van mening dat er slechts drie soorten kernen zijn die goede, betrouwbare stokken kunnen produceren. Dit zijn drakenhartbloed, feniksveren en eenhoornharen.

Stokken met eenhoornhaar zijn over het algemeen het meest trouw aan hun eigenaar en het lastigst om zwarte kunsten mee te bedrijven. Zij zijn over het algemeen ook het snelst magisch uitgeblust, wat kan leiden tot de ‘dood’ van de toverstok. Drakenhartbloedstokken zijn het krachtigst, maar ook het meest temperamentvol. Ze leren erg snel, maar zijn ook het snelst gewend aan een nieuwe eigenaar. Een feniksveer als kern komt relatief minder vaak voor. Zij zijn vaak minder makkelijk eigen te maken en nemen ook ruim de tijd om hun eigenaar te kiezen. Wel zijn deze soort stokken goed in een grote verscheidenheid aan magie.

Lengte

Gemiddeld genomen varieert de lengte van een toverstok zo tussen de 22 en de 36 centimeter, al komt korter en langer ook wel voor. Ondanks het algemeen geloof dat de fysieke lengte van een heks of tovenaar samen zou hangen met de lengte van de stok, maakt dit slechts een klein onderdeel uit. Het belangrijkste voor een match in lengte is de grote in personaliteit. Een grotere persoonlijkheid, met een voorkeur voor een dramatische magie-stijl, trekt over het algemeen een langere toverstok aan, terwijl kleinere stokken voorkeur hebben voor rustigere persoonlijkheden en een verfijndere stijl.

Flexibiliteit

In sommige gevallen wordt een toverstok ook nog beschreven aan de hand van diens flexibiliteit. Deze kan invloed hebben op het aanpassingsvermogen van een toverstok, zowel op magisch gebied als op het gebied van loyaliteit. Hoe flexibeler de stok, hoe makkelijker deze van eigenaar wisselt, al hangt die loyaliteit ook af van de houtsoort, kern en algemene relatie met de tovenaar.

De kwaliteit, krachten en zwaktes van een toverstok worden bepaald door al deze componenten tezamen en zullen voor iedere tovenaar weer anders tot uiting komen. Maar uiteindelijk is er slechts één ding dat bepaald of een tovenaar en een toverstok een goede combinatie is, en dat is de stok zelf. Want zoals iedereen weet: de stok kiest de tovenaar.

Geschreven door Norah S.

Bronnen:
harrypotter.fandom.com
www.wizardingworld.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *