Q&A: Vraag het Quaddus Alderton


Vanaf nu hebben wij het genoegen om een echte wizarding world expert te kunnen raadplegen. Heb je vragen over de wereld van Harry Potter, het verhaal, personages, of inspiratiebronnen? Stel ze gerust via onze socials of mail naar dutchwitchesandwizards@gmail.com

De vraag van deze keer: Waarom kon Harry de thestrals pas in zijn vijfde leerjaar zien?

Ah, dat is zeker een goede vraag! Velen vragen zich af waarom meneer Potter in zijn derde leerjaar – het eerste leerjaar dat hij via deze methode naar Hogwarts vertrok – de thestrals niet kon zien terwijl hij (spijtig genoeg) bij de dood van zijn moeder aanwezig was. Sterker nog, zelfs aan het einde van zijn vierde leerjaar, toen Harry ooggetuige was geweest van de moord of Cedric Diggory, kon hij deze wezens niet zien.

Dit komt door de aard van het beestje. Thestrals kunnen namelijk alleen gezien worden door wie niet alleen de dood heeft gezien, maar ook emotioneel begrijpt wat de dood inhoudt. Oftewel, iemand moet begrijpen wat het betekent om dood te gaan om de vliegende paardachtigen te kunnen zien.

Harry had als dreumes dan wel de dood gezien, maar kon niet begrijpen wat dit precies inhield en kon daarom de thestrals niet zien. Aan het einde van zijn vierde leerjaar had hij de dood wederom in de ogen gekeken, maar ook toen was de betekenis nog niet helemaal geland. In contrast daarmee staat een persoon zoals Luna Lovegood, die al jong haar moeder verloor in een vreselijk experiment. Als intuïtief en spiritueel adept persoon kwam het besef over wat het hiernamaals inhoudt voor haar veel eerder.

Daarmee rijst wellicht de vraag of iemand zoals Jeweetwel, waarvan inmiddels algemeen bekend is dat hij de dood vreesde, de dood ooit echt zou kunnen begrijpen en daarmee de thestrals misschien nooit zou kunnen zien.

Hoe het ook zij, ik hoop van harte dat u en dierbaren de thestrals nog niet hoeft te aanschouwen; niet omdat de beestjes zo’n verschrikkelijke aanblik zijn – wanneer men over het skeletachtige uiterlijk heen weet te kijken zijn ze best charmant en qua persoonlijkheid zijn het ook zeker geen verkeerde dieren – maar omdat het zou betekenen dat u de dood heeft gezien. Mocht het wel zo zijn, weet dan dat appels, wortels of suikerklontjes deze vleeseters niet kunnen bekoren en dat u deze dus beter thuis laat.

 

Geschreven door Quaddus Alderton*

Bron: https://www.wizardingworld.com/

* Quaddus Alderton is een fictief persoon. Diens antwoorden zijn ingevuld naar ons beste kunnen en kennen, maar sommige antwoorden vereisen een uitstapje buiten het canon zoals beschreven door J.K. Rowling. Wij zijn niet verantwoordelijk voor enig verloren weddenschap of anderzijdse consequenties op basis van niet-canon informatie die mogelijk in dit column wordt verstrekt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *