Reis door New York in Fantastic Beasts and Where to Find Them – Deel 1

Het eerste deel van Fantastic Beasts speelt zich voornamelijk af in New York City. Hoewel het meeste van de film in de Warner Bros Studios in Leavesden, Engeland, is opgenomen, hebben David Yates en zijn team de stad van tevoren bezocht om inspiratie op te doen. Omdat corona de reisplannen nog even verstoord, nemen we je graag digitaal mee naar de plekken die dienst deden als achtergrond in de film. In dit artikel zullen we de eerste vier van veertien locaties bezoeken.

Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island


We beginnen natuurlijk daar waar wij Newt Scamander voor het eerst zien. De boot waar hij mee arriveert vaart zo langs het Vrijheidsbeeld op Liberty Island, om aan te meren aan Ellis Island. Dit eiland werd eind 19e eeuw en begin 20e eeuw gebruikt door zo’n 12 miljoen immigranten. Zij hoopten hier goedkeuring te ontvangen, zowel op medisch gebied als door andere regelgeving, om zich vervolgens te mogen settelen in Amerika. Nu is het een museum en worden er rondleidingen gehouden. Het wordt door zo’n 2 miljoen mensen per jaar bezocht via een boottocht, vaak in combinatie met Liberty Island.

New York County National Bank

Het eerste gebouw dat we tijdens deze reis aandoen is de bank die hoogstwaarschijnlijk inspiratie is geweest voor de Steen National Bank uit de film; namelijk de New York County National Bank. Deze bank is gebouwd in 1907 maar wordt sinds 2018 gebruikt als Museum of Illusions. In de film is dit de plek waar de personages elkaar tegenkomen; Jacob Kowalski om een lening af te sluiten zodat hij zijn bakkerij kon openen, Newt omdat de Niffler een bank natuurlijk niet aan zich voorbij kon laten gaan, en Tina Goldstein omdat een group Second Salemers zich op de trappen van de ingang van het gebouw verzameld hadden.

Het hoofdkwartier van MACUSA in het Woolworth


Als een van de meest belangrijke gebouwen in de film mag het hoofdkwartier van MACUSA natuurlijk niet ontbreken. Dit bevindt zich in het zogeheten Woolworth gebouw in Manhattan, New York, en kan alleen worden bezocht als een tovenaar weet hoe hij naar die magische dimensie van het gebouw weet te stappen. Ten tijde van voltooiing in 1913 was het Woolworth met zijn 241 meter het hoogste gebouw van de wereld. Het heeft zijn naam te danken aan de Woolworth Company, die tot 1998 de eigenaar was. 

J.K. Rowling was meteen helemaal onder de indruk toen ze het gebouw zag. Ze heeft aangegeven dat dat echter niet alleen door het overdadige karakter en de gotische stijl van het gebouw was, maar voornamelijk door een kleine uil die recht boven de ingang verstopt zit in de versiering van de boog. Hoewel toeristen niet zomaar toegelaten worden tot dit gebouw, is deze uil wel te bewonderen.

Het stadhuis van New York inclusief station


Recht tegenover Woolworth vind je de New York City Hall – het oudste stadhuis van de Verenigde Staten. Senator Henry Shaw houdt hier zijn fundraiser, waarmee hij genoeg geld hoopte in te zamelen voor zijn herverkiezingscampagne, maar waar hij vervolgens werd aangevallen door Credence als Obscurus. Helaas maakt het gebouw in New York zelf geen verschijning in de film. In plaats hiervan is St. George’s Hall in Liverpool te zien. 

Wat we wel zien is het City Hall metrostation; het zuidelijke eindstation voor de eerste metrolijn van New York dat werd geopend in 1904. In dit station vindt de showdown tussen de Obscurus, Newt en Gellert Grindelwald die op dat moment nog vermomd is als Graves. Het is ook hier waar Newt Frank de Thunderbird loslaat. Het station werd gesloten in 1945 omdat de treinen te lang werden voor een stop aan dit bochtige station en er een andere halte, het Brooklyn Bridge station, in de buurt was gebouwd. Alleen via het New York Transit Museum is het nu nog te bezoeken. 

Onze laatste stop van vandaag is de kiosk bij de trap aan de ingang van het City Hall station. Deze ingang en kiosk zijn ook te zien in de film. Dit is namelijk waar Jacob afscheid neemt van Newt, Tina en Queenie, voordat hij de regen instapt en zijn geheugen wordt gemodificeerd door het gif van de Swooping Evil dat door Frank via de regen wordt verspreid. 

In een volgend artikel hervatten we onze reis. We zullen dan onder andere een kijkje nemen op de plekken waar de fantastic beasts zich hadden verstopt.

 

Geschreven door Norah S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *