Harry Potter als hulp bij moeilijkheden

Salisbury University uit Maryland (Verenigde Staten) heeft enkele jaren geleden een interessant onderzoek gedaan. Dit onderzoek ging over Harry Potter en hoe er na het lezen ervan, wordt omgegaan met de dood. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel door.

Het is voor jou als echte Harry Potter-kenner onzinnig om te vertellen, maar het eerste boek begint dat James en Lily Potter zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Oh, nee, sorry. Ze hebben zichzelf laten opblazen door Voldie. Al heel vroeg in de serie worden we geconfronteerd met moord en het einde van het leven. Dat kan nooit goed zijn voor 10-jarigen die met de serie beginnen. Dat zou je kunnen zeggen, maar er zijn heel veel mensen die zeggen dat Harry Potter hen heeft geholpen om moeilijke tijden door te komen.

400 studenten kregen een vragenlijst met hoe zij denken over doodgaan. Daarbij kregen ze de vraag hoe vaak ze de serie hebben herlezen of hoe vaak ze de films hebben gezien. Alleen hierom vind ik het al een meesterlijk onderzoek, want hoe vaak wordt zoiets nou concreet onderzocht? De groep die de series minstens 9 keer heeft gelezen en 30 keer heeft gekeken, is kanshebber om een groter besef van de dood te hebben. Uiteraard verbaast het mij niet, omdat er 76 gebeurtenissen plaatsvinden door de serie heen. Gebeurtenissen waarin tovenaars, heksen, dieren en geesten hun leven laten. Tot aan het konijn van Lavender toe.

De universiteit bracht de uitslagen van het onderzoek openbaar op 3 augustus 2017. Daarin stond niet alleen dat Harry Potter-fans meer besef hebben van de dood, maar ook dat het helpt met omgaan van hun eigen ik. Persoonlijk ben ik zo blij dat ik altijd naar Harry Potter heb gekeken. Wanneer ik verdrietig was of mij ernstig verveelde, zette ik de eerste film op. Dit heeft ook mij heel erg geholpen. Als het ware fungeert de serie als een overlevingsmechanisme. Er mag dan veel gezegd worden over J.K. Rowling, maar hiervoor sier ik haar.

Zie jij Dementors in je leven? Deze zijn bedacht om hoop te geven. En dat is toch waar de hele serie omdraait. Het is daarom niet gek dat velen door de magische wereld worden geholpen om moeilijke tijden door te komen.

Hoe vaak heb jij de series gelezen en/of gekeken?

Geschreven door Mitchel Kleuver (@mckleuverblog)

Bronnen:
economictimes.indiatimes.com

livescience.com
mtv.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *