Reis door New York in Fantastic Beasts and Where to Find Them – Deel 3

Het eerste deel van Fantastic Beasts speelt zich voornamelijk af in de New York City. Hoewel het meeste van de film in de Warner Bros. Studios in Leavesden, Engeland, is opgenomen, hebben David Yates en zijn team de stad van tevoren bezocht om inspiratie op te doen. Omdat corona de reisplannen nog even verstoort, nemen we je graag digitaal mee naar de plekken die dienst deden als achtergrond in de film. In de laatste vijf van onze veertien locaties in New York gaan we nog wat noemenswaardigheden langs en zullen we belangrijke plekken van onze geliefde personages bezoeken.

Times Square


Na de Cursed Child takeover van 2019 is Times Square een bekende plek voor de Wizarding World. Dit plein, dat voorheen bekend stond als Longacre Square, ontleent zijn bekende naam aan het hoofdkantoor van de New York Times dat zich hier in 1905 in de Times Tower vestigde. In 1920 was het kruispunt al een visuele kakofonie, druk met lichten en reclame, al waren die toen natuurlijk heel wat statischer dan hoe we het nu kennen. Het kan daarom zijn dat je Times Square niet hebt herkend toen het voorbij kwam in de film, toen Credence Barebone als Obscurial verschillende mensen en gebouwen aanviel en de felle reclameborden vernielde. Dit is ook de plek waar de New York Guard, MACUSA en nog andere veiligheidsinstanties hebben geprobeerd de Obscurial te overwinnen.

New Salem Philanthropic Society chapel bij de Manhattan brug


Het is een hele mond vol en wordt vaak afgekort naar de Second Salem Church, of zelfs alleen ‘The Old Church’; de plek waar de Barebones woonden. Verder zien we Frank er ook overheen vliegen. Deze kerk ligt vlakbij de Manhattan brug, welke geopend is op oudjaarsdag 1909 maar pas in 1912 volledig was afgebouwd. Hij is 2089 meter lang en bestaat uit een dubbel wegdek met in totaal wel zeven rijbanen en vier subway lijnen. 

Bij de opening van de brug stonden er twee standbeelden, Miss Manhattan en Miss Brooklyn, aan de Brooklyn kant, beide gemaakt door Daniel Chester, die ook de gigantische Abraham Lincoln in het Lincoln Memorial heeft gemaakt. In de jaren 60 zijn deze beelden weggehaald, maar sinds 2017 staan er weer nieuwe versies de brug gade te slaan. Op de Brooklyn Bridge zelf zit een stadszegel van Nederlandse afkomst die dateert uit 1834 waarop te lezen is “Eendraght Maakt Magt” (Eendracht maakt macht). 

Het Goldstein appartement

Het tweekamerappartement van Tina en Queenie Goldstein aan 24th street is gebaseerd op het hoofdkantoor van het literaire agentschap Writers House, dat twee straten verderop te vinden is. De stijl van dit soort victoriaanse huizen was  zo’n eeuw geleden erg populair, mede omdat de bruinkleurige zandsteen die hiervoor gebruikt kon worden erg goedkoop was. 

Het hoofdkantoor bestaat inmiddels uit twee gebouwen, waarvan Writers House de eerste al sinds 1979 bezit. De gebouwen zijn in 1881 gebouwd door de familie Astor en eentje heeft zelfs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nog gediend als het hoofdkantoor van de Communist Party, waar het socialistische nieuwsblad The Daily Worker werd gepubliceerd. Beide huizen bevatten een inloop-kluis, welke tegenwoordig als soort archief dienen voor boeken van de auteurs van Writers House.

Jacob Kowalski’s appartement

De locatie van Jacob’s appartement is niet helemaal bekend. Waar deze locatie, waar onder andere Dougal de Demiguise uit de verwisselde koffer ontsnapte, op gebaseerd is, weten we wel. Op 97 Orchard Street staat namelijk het 5 verdiepingen tellende flatgebouw die men heeft vervormd naar het zogeheten Tenement Museum. Tenement betekent zoveel als ‘verwaarloosd appartement dat eigenlijk nauwelijks aan (veiligheids)standaarden voldoet’ en werd vaak gebruikt om de appartementjes te beschrijven waar veel werkende immigranten zich hadden gevestigd. 

Het museum, waarvan we weten dat director David Yates het samen met zijn team het heeft bezocht tijdens het scouten van plekken in New York om de film te schieten, is in 1988 gekocht door Ruth Abram en Anita Jacobson, die er een museum over het immigranten leven in voornamelijk de jaren 1860 tot 1930 van hebben gemaakt. 

Kowalski Quality Baked Goods 

Jacob’s bakkerij, Kowalski Quality Baked Goods, ligt vlakbij het kruispunt van Rivington en Orchard Street. Samen met zijn assistent Henry verkocht Jacob hier vele soorten, vaak Pools-geïnspireerde broden, gebakjes en pasteitjes, die veelal vormen aannamen van de fabeldieren die Jacob in zijn tijd samen met Newt en Queenie was tegengekomen – al herinnerde hij zich dat zelf in eerste instantie niet meer. Inspiratie voor de bakkerij is wellicht opgedaan bij Yonah Schimmel Knishes, welke nog een van de weinige Joodse bakkerijen is die nog in die buurt ligt.

Dat was de laatste bestemming uit onze virtuele tour door New York City aan de hand van Fantastic Beasts and Where to Find them. Later zullen we ook de locaties van Crimes of Grindelwald digitaal bezoeken, maar voor wensen we jullie graag een fijne terugreis!

 

Geschreven door Norah S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *