Harry Potter: Puzzels & Magie, een vernieuwd spel in een bekend jasje

Candy Crush, Cookie Jam, Diamond Dash en nog vele andere – ondertussen heeft iedereen vast wel een spel in die categorie gespeeld. Combineer drie of meer items met dezelfde kleur om deze weg te spelen en voltooi een aantal opdrachten om het level te halen. Combinaties met meer dan drie items geven power-ups waarmee je meerdere items tegelijk kunt wegschieten of opblazen. Bij een verloren level verlies je een leven en zijn je levens op, dan moet je deze kopen, vragen, of wachten tot ze zijn aangevuld. Met de gedachte ‘Ik ken het allemaal al, maar we zullen eens zien wat ze ervan gebrouwen hebben’ stapte ik in de wereld van ‘Harry Potter: Puzzels & Magie’ en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben!

Eén en al Harry Potter

Wie de app opstart ziet al snel dat de bovenstaande beschrijving zeer zeker van toepassing is op het spel, maar ook dat het er toch wel een eigen draai aan heeft gegeven. Vooral thematisch gezien staat het spel erg sterk. Je speelt door de hoofdstukken van de boeken heen en ieder hoofdstuk wordt geopend met een kleine animatie vanuit de kibbelaar of een ander magisch magazine. De muziek komt zo uit de films, wat ook geldt voor sommige quotes die levels of power-ups begeleiden.

Dieper in het spel wordt er ook veel gebruikgemaakt van verwijzingen naar de Magische Wereld. De power-ups zijn bijvoorbeeld de bliksemschicht, gevleugelde sleutel, bom of tovertas. Verder kunnen spreuken je helpen de puzzel op te lossen. De mogelijke doelen zijn ook helemaal in-thema, zoals chocokikkers of afdelingsvlaggen raken, de sorteerhoed of spreukboeken naar beneden laten vallen, toverdranken brouwen of dat een weg maken voor de sluipwegwijzer. De personages uit de films en boeken zijn ook in grote getalen aanwezig en er zijn verschillende huisdieren die je vrij kunt spelen, waaronder de roze ukkepulk. Kortom, genoeg voor Harry Potter fans om van te smullen.

Een eigen draai aan een bekend spel

Behalve het fantastische thema onderscheidt het spel zich ook op andere manieren van zijn voorgangers. Meestal is het de bedoeling zo’n puzzel te halen met zo veel mogelijk punten, om op die manier je vrienden te verslaan. In ‘Harry Potter: Puzzels & Magie’ speel je juist samen met je vrienden. In je club kun je met je clubleden chatten, elkaar levens sturen en speel je om als club te promoveren naar een hogere klasse, door in een week meer puzzels op te lossen dan andere clubs. 

Verder worden er geen scores per puzzel bijgehouden, maar verdien je per puzzel 50 XP (Experience Points). Waar het in andere spellen vaak slim is om een extra zet te doen om op die manier meer van het veld leeg te spelen en extra punten binnen te harken, heeft dat hier geen zin. aangezien je bonus-XP krijgt voor het aantal overgehouden zetten. Hoe minder zetten je nodig hebt om een puzzel op te lossen, des te sneller je gepersonaliseerde avatar naar een hoger level klimt, wat gepaard gaat met extraatjes zoals bonuszetten of de mogelijkheid meer levens te vragen aan je clubleden.

Niet helemaal perfect

Natuurlijk heeft de game ook wel wat minpunten. Wanneer je levens op zijn moet je 30 minuten wachten voordat hier weer eentje bijkomt. Tegenover vergelijkbare spellen is dat erg lang, helemaal aangezien je in eerste instantie slechts twee levens per keer aan je clubleden kunt vragen. Ook hapert de interface nog wel eens, voornamelijk bij het afronden van een puzzel. Gelukkig lost dit zich meestal met wat geduld vanzelf op, in tegenstelling tot sommige andere spellen in dezelfde categorie die dan afgesloten dienen te worden. Een stuk beter dus, helemaal wanneer je meeneemt dat dit spel nog maar zo kort uit is.

Al met al vind ik het een geslaagde opzet. De game geeft een eigen draai aan een bekend spel waardoor het de speler vraagt op een nieuwe manier strategisch te denken. Hierbij maakt het gebruik van de bekende wereld der magie, op een manier die veel fans wel zal kunnen bekoren. Een echte aanrader voor wie zijn (misschien verstopte) innerlijke Ravenklauw wil uitdagen.

 

Geschreven door Norah S.

Je kunt het spel hier downloaden voor Android.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *