Kerst op Hogwarts

Kerst in de magische wereld van Harry Potter wordt net zo groots gevierd als bij ons. Misschien zelfs nog wel grootser, spectaculairder, met de toevoeging die toverkunst kan geven aan dit toch al magische feest. Over het algemeen gaan de meeste leerlingen voor de kerstvakantie naar huis, maar voor wie dat geen optie is, wordt kerst gewoon ook op Hogwarts gevierd. Of ja, gewoon…

Kerstmis op Hogwarts is groots, van de vele kerstbomen en andere decoraties in de Grote Zaal tot aan het overvloedige buffet; de kleine groep die in het kasteel verblijft komt zeer zeker niets tekort. Cadeautjes verschijnen op kerstochtend aan het voeteneind van je bed; het is echter niet bekend hoe deze daar precies terecht komen of hoe cadeautjes verstuurd moeten worden om ze op die manier aan iemand te kunnen geven.

Naast het vieren van kerst zelf, zijn er ook nog een aantal andere kerst gerelateerde evenementen die plaatsvinden. De twee meest bekende bespreken we hieronder.

Kerstbal

Het kerstbal is een officieel onderdeel van het Triwizard Tournament dat plaatsvindt op Eerste Kerstdag van het schooljaar waarin het Toernooi gehouden wordt. Het is feest is voornamelijk gevuld met muziek en dans, al kan het ook worden gecombineerd met een diner en worden er genoeg snacks geserveerd. De aanwezigen worden geacht om zich formeel te kleden en ook de ruimte waar het bal plaatsvindt wordt ingericht in een sfeervolle doch kerst-chique stijl. Aangezien dit Toernooi tegenwoordig zelden nog wordt gehouden vanwege het dodelijke aspect van het evenement, is het waarschijnlijk dat het kerstbal ook niet meer plaatsvindt, ondanks dat het evenement veelal positief wordt ervaren.

Kerstclubfeest van de Slug Club

Het Slug Club kerstfeest is het evenement van de Slug Club, een clubje van de favoriete leerlingen van professor Slughorn, dat plaatsvindt vlak voordat de kerstvakantie van start gaat. Net zoals de andere ‘feestjes’ van the Slug Club is dit evenement ideaal om te netwerken met andere (potentieel) grote namen uit de tovenaarswereld, helemaal omdat er tijdens het kerstclubfeest ook oud-leden – die het vaak al ver hebben geschopt – aanwezig zijn. Hoewel het niet bekend is hoe vaak het kerstclubfeest is georganiseerd, lijkt het vanwege het samenkomen van de vele grote namen aannemelijk dat professor Slughorn dit zo vaak als mogelijk zal hebben proberen te regelen.

Kerstman als tovenaar

Alsof kerst nog niet magisch genoeg is, bestaat er een theorie dat niemand anders dan de Kerstman ook een tovenaar zou zijn! Hoe moet hij anders door de schoorsteen naar binnen kunnen komen, als dat niet gebeurt via het brandstofnetwerk? En, zo stelt de theorie, wanneer een huis geen schoorsteen heeft [of niet is aangesloten op het netwerk, red.], kan hij altijd naar binnen verschijnselen. Dat hij de hele wereld rond kan gaan in één nacht is uit te leggen met een tijdverdrijver en een onnaspeurbare zwelspreuk zorgt ervoor dat hij met slechts één zak alle cadeaus mee kan nemen. Wie meer over deze theorie wil lezen, kan waarschijnlijk het beste hier beginnen.

Hoe het ook zij, voor zowel de magische bevolking als alle Muggles is kerst over het algemeen een periode van feest, lekker eten, cadeaus en bovenal samen zijn. Iedereen viert kerst op de manier hoe die het beste bij hen past, of het nu gaat om grote feesten of kleine, intieme etentjes, wat het echt een feest voor iedereen maakt. Rest ons nog één ding te zeggen. Prettige kerstdagen!

 

Geschreven door Norah S.

Bronnen:
harrypotter.fandom.com

seventeen.com

⚡Volg ons op Facebook en YouTube voor het laatste Harry Potter nieuws, geruchten, weetjes, theorieën, quizzen, en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *