DIY Pompoenkaarsen

Pompoenkaars
Breng Hogwarts in huis met zelfgemaakte pompoenkaarsen! Nu het herfst is en het buiten vies en donker is, zitten we steeds meer binnen. Daarnaast zitten we middenin een heuse corona-apocalyps en kunnen we allemaal wel wat afleiding gebruiken! Waarom maak je het binnen niet wat gezelliger met deze leuke DIY pompoenkaarsen?

Benodigdheden

– Kleine pompoen(en)
– Kaarsen
– Scherp mes
– Lepel
– Keukenpapier
– Pan
– Hittebestendige kom
– Satéstokjes, tandenstokers of iets vergelijkbaars
– Ovenhandschoenen

Stappen

1. Bescherm je tafel! Ik heb een paar servetten neergelegd, een plastic tafelkleed of placemat werkt ook. Verzamel ook je pompoen(en) en een scherp mes, zoals een steakmes of aardappelschilmesje.

2. Snijd de bovenkant van je pompoen af. Wees voorzichtig met je vingers! Als de pompoenschil heel hard is, kun je het beste eerst in een rondje steken maken en ze daarna met elkaar verbinden.

3. Pak een lepel en leef je uit! Alle pitten en draden moeten eruit. Ga goed langs de binnenkant, nog een paar keer extra als je denkt dat je alles hebt. 

4. Houd nieuwsgierige huisdieren weg. Het kan gevaarlijk voor ze zijn.

5. Heb je alles eruit? Zeker weten? Haal er nog even een keukenpapiertje doorheen.

6. Heb je een nieuwe kaars? Haal dan het lont eruit. Als je een oude kaars gebruikt zoals ik, kun je het lont uit het gesmolten kaarsvet vissen bij stap 7.

7. Pak een brede pan en vul hem voor ongeveer een derde met water. Leg er een hittebestendige kom in. Dit heet ‘au bain-marie’: een waterbad. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om chocolade te smelten! Het is handig als de onderkant van de kom goed in het water ligt, maar de rand van de kom boven de rand van de pan uitkomt. Zo kun je de kom er weer makkelijk uit pakken. Leg je kaars in de kom en laat de pan opwarmen op het gasfornuis of kookplaat. Als het water kookt mag hij wat zachter worden gezet, met zachtjes pruttelen smelt de kaars al goed. Als je een oude kaars hebt gebruikt en het lont wilt gebruiken, vis deze er dan uit met een vork als de kaars is gesmolten.

8. Terwijl je kaars smelt kun je je pompoen klaarleggen. Leg het lont in het midden en zorg dat de onderkant goed in het midden blijft liggen.

9. Giet het gesmolten kaarsvet in de pompoen. Let erop dat het lont op de bodem in het midden blijft zitten. Als je de pompoen vol hebt gegoten, leg je satéstokjes zo neer dat het lont in het midden van de pompoen blijft terwijl het kaarsvet hard wordt.
Tip: zorg ervoor dat je nog wat kaarsvet over hebt na het volgieten, omdat als het hard wordt in de pompoen het nog een stukje inzakt. Met het overgebleven kaarsvet kun je de pompoen weer aanvullen. 

10. Wauw, je hebt een pompoenkaars gemaakt! Kijk hoe mooi!
Pompoenkaarsen Pompoenkaarsen

 

Geschreven door Elise

⚡Volg ons op Facebook en YouTube voor het laatste Harry Potter nieuws, geruchten, weetjes, theorieën, quizzen, en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *