Magical creatures: de Dementor en de draak

Iedere maand delen we leuke weetjes over magische wezens uit de wizarding world van Harry Potter. In dit artikel zullen de Dementor en de draak aan bod komen.

De Dementor

Dit is een van de weinige magical creatures uit Harry Potter die ik zeker niet tegen zou willen komen. Dementors zijn eng en zuigen letterlijk alle positiviteit uit de lucht, en vaak zelfs uit heksen en tovenaars die te dichtbij komen.

De eerste keer dat je dit monster te zien krijgt, is in Harry Potter The Prisoner of Azkaban. In deze film komt er een onverwacht in de trein op zoek naar Sirius Black. Die daar natuurlijk niet is, maar in plaats daarvan vindt deze Dementor wel Harry. Gelukkig was professor Remus Lupin er om hem te helpen! Remus biedt Harry chocolade aan, want dit is een van de dingen die helpt om je weer blij te laten voelen nadat je een Dementor bent tegengekomen. Dit komt omdat er in chocolade een speciaal stofje zit: ‘fenylethylalanine’, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je dus blij en geeft je een gelukkig gevoel.

Dementors worden de ergste creatures uit de wizarding world genoemd, omdat ze letterlijk je ziel eruit kunnen zuigen. Dit doen ze door de zogenaamde ‘dementors kiss’. Hierdoor heeft het Ministry of Magic besloten dat dit de perfecte gevangenisbewakers zijn voor de meest duistere heksen en tovenaars, en waren de bewakers van de gevangenis genaamd Azkaban, een fort dat midden op zee ligt. Ze waren de bewakers tot 1996; hierna kwam Lord Voldemort terug en boden ze hun loyaliteit aan hem. Ze zijn na de tovenaarsoorlog ook niet meer door het Ministry of Magic aangenomen als bewakers.

Om een Dementor tegen te houden, moeten heksen en tovenaars een hele moeilijke spreuk onder de knie krijgen, namelijk de patronus spreuk, een persoonlijke favoriet van mij. Ze moeten de spreuk ‘expecto patronum’ uitspreken en dan verschijnt hun patronus. Dit is een soort spirit animal die je beschermt; bij Harry is dit een mannelijk hert, bij Hermione een otter en Ron heeft een trouwe Jack russel, en zo zijn er nog een aantal personages te noemen waarvan je de patronus in de films kunt zien.  Mijn eigen patronus is een bruine beer. Om je eigen patronus te achterhalen, kun je een test doen op www.wizardingworld.com.

 

De draak

De draak is dan weer een creature die ik persoonlijk mega leuk vind. Draken zijn grote, vuurspuwende, gevleugelde reptielen. Ze zijn tembaar door bepaalde heksen en tovenaars, zoals Charlie Weasley, de op een na oudste broer van Ron. Hij bestudeert draken in Roemenië. Hier ligt namelijk een drakenopvang.

De eerste keer dat een draak in de boeken en films genoemd wordt, is in Harry Potter and the Philosophers Stone. Hier heeft Hagrid (natuurlijk) een ei gewonnen door een potje kaarten. Hij houdt het ei warm in een pan boven het vuur en als het ei uitkomt noemt hij de draak Norbert, wat later een Norberta blijkt te zijn. Norberta is een Norwegian ridgeback draak; een van de sterkste draken in de wereld.

Verder zie je door de hele Harry Potter-serie draken terugkomen, zoals de draken tijdens de Goblet of Fire toernooien. Hierin zijn vier verschillende draken te zien, die de kampioenen moeten omleiden of verslaan om bij een gouden ei te komen.  De draken in dit toernooi waren allemaal vrouwtjes, die erom bekend staan dat ze gemener en valser zijn dan de mannetjes. Dit is bij de meeste reptielen ook zo. De vier draken die je ziet, zijn:
– de Hungarian horntail; dit is Harry’s draak en echt een gemene
– de Chinese fireball
– de Swedisch short snout
– de Common welsh green
Van deze bovenstaande draken is de Common welsh green een hele rustige die makkelijk te temmen is door de draganoligists. Zo noem je iemand die gespecialiseerd is in het houden en trainen van draken, zoals Charlie Weasley.

Ook heb je de draak die gevangen zit in Gringotts bank om de kluis van Bellatrix te bewaken. Dit is een draak die ik zelf het zieligste vind. Hij is namelijk jarenlang mishandeld en ik was dan ook blij dat deze uiteindelijk vrij was.

Zelfs Hogwarts heeft iets te maken met draken. Het motto van Hogwarts is in het latijns namelijk: ‘draco dormiens numquam titillandus’ wat betekent ‘kietel nooit een slapende draak’.

 

Geschreven door Chloë – (Instagram: @sunflower_chloe)

Bronnen:
J.K. Rowling, Harry Potter (boekenreeks), 1997-2007

harrypotter.fandom.com

⚡Volg ons op Facebook en YouTube voor het laatste Harry Potter nieuws, geruchten, weetjes, theorieën, quizzen, en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *